Suussa sulavat herkut kuusenkerkistä – Poimi helpot reseptit
Kuusenkerkistä koivunmahlaan -kirjan kirjoittanut Riina Karvonen jakaa metsänmakuiset reseptinsä. Herkuttele kuusenkerkkäpannacottalla ja kuusenkerkkätäytteisillä konvehdeilla.
Kuusenkerkkien paras keruuaika on alkukesästä touko–kesäkuussa. Tiesithän, että kuusenkerkkä ja muut erikoisluonnontuotteet eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin? Niiden keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuusenkerkät kestävät myös pakastusta.
Kuusenkerkkäpannacotta
- 5 dl kermaa
- 2,5 dl kuusenkerkkiä
- purkillinen maitorahkaa (voi jättää pois)
- 50 g valkosuklaata
- 1 dl Hyytelösokeri Multia
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl kuusenkerkkäsiirappia
- Kaada kermat ja kuusenkerkät kattilaan ja keittele makua irti.
- Siivilöi kerkät pois.
- Sekoita joukkoon muut ainekset ja kiehauta.
- Annostele ja laita jähmettymään viileään.
Kuusenkerkkätäytteiset konvehdit (n. 30 kpl)
- 200 g suklaata
- 75 g huoneenlämpöistä voita
- 2 dl tomusokeria
- n. 1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
- n. 1dl kuusenkerkkiä murskattuna
- kuusenkerkkäsiirappia
- vihreää leivontaan tarkoitettua väriainetta (voi jättää pois)
Lisäksi tarvitset pieniä konvehtivuokia ja halutessasi koristeita valmiiden konvehtien koristeluun.
- Kreemitäyte: Vatkaa voi kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, tuorejuusto, murskatut kuusenkerkät ja oman maun mukaan kuusenkerkkäsiirappia. Halutessasi voit lisätä myös hieman vihreää leivontaan tarkoitettua väriainetta.
- Konvehdit: Sulata suklaa ja vuoraa konvehtivuoat sillä. Anna jähmettyä.
- Pursota täyte ja päällystä yli jääneellä suklaalla. Anna jähmettyä.
Halutessasi voit koristella konvehdit ennen tarjoilua esimerkiksi elintarvikekäyttöön soveltuvalla syötävällä glitterillä.
Reseptin kirjoittaja: Riina Karvonen
Riina Karvosen kirjoittama Kuusenkerkistä koivunmahlaan on kirja erikoisluonnontuotteista. Kerkkien ja mahlan lisäksi se kertoo muun muassa pihkasta, pakurista ja leikkohavuista.