Päivitä tietosi FSC-sertifioinnista: Uudet verkkokurssit tarjoavat tärkeää tietoa
Metsäsertifioinnilla varmistetaan, että metsien hoito ja käyttö on vastuullista ja kestävää.
Päivitetty metsänhoidon FSC-standardi astui voimaan elokuun 2023 alussa. Siitä alkoi 12 kuukauden jakso, jonka aikana uusi kansallinen standardi otetaan käyttöön entisen tilalle.
FSC-sertifioiduille metsille tehdään siirtymäaikana ulkoinen auditointi. Siinä tarkastetaan, että sertifioinnin uudet vaatimukset ovat hallussa ja että työt metsässä tehdään kuten pitää.
”Toimijan näkökulmasta tämä vaatii henkilöstön kouluttamista”, kehittämispäällikkö Matti Maajärvi Tapiosta sanoo.
”Vaikka verkkokurssien lisäksi tarvitaan muutakin kouluttamista, verkkokurssien etu on, että ne voi suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta ja että ne ovat varsin kustannustehokas tapa järjestää koulutusta”, Maajärvi toteaa.
Metsäsertifioinnilla varmistetaan, että metsien hoito ja käyttö on vastuullista. Lopputuotteessa, esimerkiksi vessapaperissa tai puutarhakalusteessa, näkyvä leima kertoo, että tuotteeseen käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja että ulkopuolinen tarkastaja on käynyt läpi koko tuotantoketjun.
FSC-sertifiointi on Suomessa käytössä olevista metsäsertifiointijärjestelmistä toinen, ja siinä on mukana noin kymmenesosa metsistä. Noin 90 prosenttia metsistä on PEFC-sertifioinnin piirissä. PEFC-sertifioitujen metsien käsittelyä koskevat omanlaisensa vaatimukset, jotka niin ikään ovat päivittyneet vuonna 2023. Sama metsä voi olla sertifioitu molemmilla järjestelmillä.
Neljä erilaista versiota verkkokurssista
Metsäkaupasta löytyy nyt peräti neljä FSC Sertiseriffi® -verkkokurssia. Tähän jakoon päädyttiin käyttäjäkuntaa kuuntelemalla. Tapion asiakkaat toivoivat kurssipaketteja, jotka ottavat erilaiset osaamistarpeet mahdollisimman hyvin huomioon.
Neuvoja-kurssi on suunnattu etenkin toimihenkilöille, jotka tarvitsevat FSC-sertifioinnista monipuolista tietämystä metsätalouden suunnittelussa ja yhteydenpidossa asiakkaaseen eli metsänomistajaan.
Puunkorjuu-kurssin kohderyhmää ovat metsäkoneenkuljettajat ja muut puunkorjuun parissa työskentelevät. Manuaalisten metsänhoitotöiden kurssi on tarkoitettu etenkin metsureille. Koneellisten metsänhoitotöiden kurssi on tehty esimerkiksi maanmuokkauksen ja kunnostusojitusten tekijöitä silmällä pitäen.
Mistä Sertiseriffi-nimi tulee kursseihin?
”Sertiseriffi on hahmo, joka kulkee käyttäjän mukana verkkokurssilla: neuvoo, opastaa, tuo vinkkejä ja tarjoaa lisätietoja puhekuplissa”, Maajärvi naurahtaa.
Tutustu Sertiseriffi FSC -kursseihin:
- Sertiseriffi FSC Neuvoja
- Sertiseriffi FSC Puunkorjuu
- Sertiseriffi FSC Manuaaliset metsänhoitotyöt
- Sertiseriffi FSC Koneelliset metsänhoitotyöt
Artikkelin teksti: tuotepäällikkö Heli Virtanen, Tapio
Artikkelin kuva: Matti Maajärvi